Tillgång till artiklar från Elsevier

Skriv ut

Som vi tidigare meddelat har det nationella prenumerationsavtalet mellan förlaget Elsevier och Bibsamkonsortiet, som Mittuniversitetets bibliotek är anslutet till, sagts upp från och med 1 juli 2018.

Mer information om bakgrunden och vad som händer nu finns på Kungliga Bibliotekets Openaccess-blogg med frågor och svar om Elsevier-avtalet. För närvarande finns inga nyheter i frågan mer än att förhandlingarna återupptas under hösten. Här nedan ger vi information och tips om hur du som forskare eller lärare kan få tag i artiklar från Elsevier även fortsättningsvis. Andra databaser från Elsevier som Reaxys och Scopus samt e-böcker från förlaget påverkas inte.

Mittuniversitetets biblioteks användare har tillgång till förlaget Elseviers tidskrifter utgivna från 1995 och framåt på plattformen ScienceDirect. Efter att avtalet sagts upp har vi fortsatt tillgång till plattformen och innehåll publicerat sedan 1995 och till och med 30 juni 2018.

För artiklar publicerade efter 1 juli i år använder du i första hand de olika kanaler biblioteket erbjuder för artikelbeställning, antingen formuläret nedan eller tjänsten Get it Now för Mittuniversitetets anställda. Get it now dyker upp som beställningsalternativ i olika databasers träfflistor på artiklar som inte ingår i våra abonnemang. (Håll utkik efter länken till CCC Get it now när du klickar fram artikelreferenser).

Beställ en artikel (Bibliotekets webb)

Om det inte är möjligt att beställa artikeln via de vanliga kanalerna (t ex kan det bli svårt med förhandpublicerade online only artiklar) så kommer här några ytterligare tips på alternativa lösningar för att hitta artiklar vid sidan av betalväggar och dyra abonnemang, alltså artiklar som på olika sätt publicerats med öppen tillgång, "open access":

Unpaywall – installera en plugin till din webbläsare som med en grön flik pekar ut OA-artiklar i träfflistan när du gör en sökning på webben. På Kungliga bibliotekets Open Access-blogg finns fler exempel på andra plug-ins eller tillägg till webbläsare som Chrome och Firefox.

SwePub – svenska forskningsbiblioteks databas för forskningspublikationer, där författarversioner av förlagspublicerat material kan laddas upp (s.k. parallellpublicering).

Det finns många databaser och arkiv där fritt tillgängligt material kan sökas, som DOAJ, PubMed, ArXiv. Du hittar en del av dessa i vår databaslista och de är även sökbara genom Primo.

På sociala nätverk för forskare som Researchgate.net och Academia.edu kan du ta direktkontakt med artikelförfattaren och få tag i artikeln genom scholarly sharing.

test